Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części
2/3 i 1/3. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny
lub przygotować dzień wcześniej.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg sernika wiaderkowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 kostka miękkiej margaryny KASIA
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
Sernik z kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, budynie, margarynę, jajka i cukier waniliowy
zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodać sernik wiaderkowy i delikatnie całość
krótko zmiksować lub przemieszać
nie za długo żeby się nie napowietrzył, bo nam opadnie)
2.Blaszkę o wymiarach 40x24cm (mierzona na górze) nasmarować tłuszczem.
Większą część schłodzonego ciasto zetrzeć na tarce, wyłożyć masę serową.
3.Schłodzone białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier.
Na koniec do pianki dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie całość mieszamy.
4.Przygotowaną piankę kokosową wykładamy na masę serową,
na koniec trzemy na tarce pozostałą 1/3 część ciasta.
5.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godziny.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku przez minimum 30 minut.
Następnie wyciągamy i całkowicie wystudzamy.
Komentarze