Sernik z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu wylepić formę.
Masa serowa: Jajka, żółtka i cukry ubić na lśniącą pianę. Stopniowo dodawać olej oraz po łyżce sera. Miksować na małych obrotach aż do rozbicia grudek twarogu. Dodawać mleko, budynie oraz sernix i aromaty. Odstawić do stężenia. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać rodzynki. Masę wlać do formy wyłożonej ciastem i piec ok. godziny w temp. 180-190 st. C.
Piana: Z białek ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder. Gdy już całkowicie się rozetrze, dodać wiórki i wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na sernik i piec jeszcze przez pół godziny (beza ma być zrumieniona na złoto)
Porady
Kruchy spód można zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Czasu pieczenia nie zmieniamy.
Komentarze