Sernik z kokosową bezą

4.51 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję. W mig znika z talerza.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruchy spód:
    30 dkg mąki
    10 dkg masła lub margaryny
    10 dkg cukru
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 żółtka
    Masa serowa:
    1,2 kg sera (przekręconego dwukrotnie przez maszynkę)
    4 żółtka
    3 całe jajka
    1 i 1/4 szkl. cukru
    1 op. cukru wanilinowego
    2 op. budyniu waniliowego
    1 op. sernixu
    1/2 szkl. oleju
    2 szkl. mleka
    aromat cytrynowy i pomarańczowy
    rodzynki
    Beza kokosowa:
    6 białek
    1 szkl. cukru pudru
    20 dkg wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu wylepić formę.
    Masa serowa: Jajka, żółtka i cukry ubić na lśniącą pianę. Stopniowo dodawać olej oraz po łyżce sera. Miksować na małych obrotach aż do rozbicia grudek twarogu. Dodawać mleko, budynie oraz sernix i aromaty. Odstawić do stężenia. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać rodzynki. Masę wlać do formy wyłożonej ciastem i piec ok. godziny w temp. 180-190 st. C.
    Piana: Z białek ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder. Gdy już całkowicie się rozetrze, dodać wiórki i wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na sernik i piec jeszcze przez pół godziny (beza ma być zrumieniona na złoto)

Porady

Kruchy spód można zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Czasu pieczenia nie zmieniamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować