Sernik to według mnie najlepsze ciasto na świecie. Uwielbiam odkrywać nowe smaki serników. Dziś przedstawiam połączenie kokosu i mango, które okazało się bardzo smaczne. Sernik bardzo szybko zniknął... :)
Sernik z kokosem i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki.
Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Masa serowa:
Wszystkie składniki oprócz budyniu umieszczamy w misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką.
Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy mango i wylewamy gotową masę serowa.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni.
Kokosowa kruszonka:
Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika.
Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze