Sernik z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ja ugotowałam woreczek 100 g, połowę zużyłam do sernika, a połowę zjedliśmy do obiadu. Tak jest chyba najwygodniej zrobić. Kasza musi być wystudzona, a wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
2.Ser mielimy dwukrotnie, dodajemy pozostałe składniki (oprócz kaszy) i miksujemy mikserem około 1 minuty, aż wszystko się ładnie połączy. Dodajemy kaszę, mieszamy łyżką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na około 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto, dotykając je palcem na środku. Jeśli jest sprężyste, sernik jest upieczony. Nie można trzymac go za długo w piekarniku, bo będzie zbyt suchy.
Wyjmujemy, zdejmujemy obręcz tortownicy i pozwalamy mu wystygnąć.
3.Czekoldę mleczną roztapiamy, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na serniku...
Komentarze