Może się ktoś sprzeciwić i oczywiście będzie miał rację, że z jogurtów to nie sernik. Ja początkowo też tak myślałam, jednak po upieczeniu i spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ciasto delikatne niemal jak ptasie mleczko.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
3 jogurty greckie po 400 g
8 jajek
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)
3/4 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
1,5 szklanki mąki
125 g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki kakao
Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Margarynę zagnieść z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na blasze, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
2.Masa jogurtowa:
Żółtka zetrzeć z cukrami, osobno ubić białka. Dodać pianę z białek do żółtek, mieszamy i dodajemy jogurty, budynie i na końcu olej. Wlać masę na upieczone ciasto i piec ok. 60-80 minut w 160-170 stopniach.
3.Polewa czekoladowa:
Składniki na polewę rozpuścić w rondelku aż do konsystencji kremu. Ciepłą polewę rozlać na całe ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
Komentarze