Sernik z jagodami i kruszonką

4.49 (145 ocen)

Kremowy i pyszny sernik waniliowy z jagodami i chrupiącą kruszonką, to pyszny sposób na miłe popołudnie :)

Składniki:


  • Spód:
    150 g ciastek
    50 g masła
    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    250 g mascarpone
    230 g cukru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    40 g budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    5 jajek
    300 g jagód
    Kruszonka:
    50 g masła
    2 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej typ 450
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Spód:
    Ciasta zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i wymieszać. Wsypać do tortownicy (śr. 23 cm), ugnieść, wstawić do lodówki.

    Kruszonka:
    Zimne masło wrzucić do rozdrabniacza, dodać cukier i mąkę, siekać do uzyskania kruszonki, wstawić do lodówki.

    Owoce umyć, osuszyć.

    Masa serowa:
    Do dużej miski wrzucić twaróg i mascarpone.

    Dodać cukier i ekstrakt waniliowy (użyłam domowego, na rumie).

    Następnie dodać mąkę pszenną i budyń, wbić jajka i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Nie ubijać!

    Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Wyłożyć jagody, a następnie posypać schłodzoną kruszonką.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mascarpone Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.26 (242 ocen)

image-1i2wd34

To może cię zainteresować