Sernik z jabłkami bez pieczenia na herbatnikach z lukrem cytrynowym. Duża ilość jabłek oraz warstwa sernika gotowego sprawia, że ciasto jest przepyszne i proste.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
100 g skórki pomarańczowej
1/3 szklanki wody
2 x galaretka cytrynowa, proszek
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SERNIKOWĄ:
1 kg twarogu np. z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
200 g masła
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
200 ml mleka
2 x 40 g budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sernik z jabłkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem ze skórką pomarańczową i dusimy, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Gotową warstwę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną.
Twaróg przekładamy do garnuszka razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem. Gotujemy na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników. Do mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do twarogu i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy mleko i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Komentarze