Sernik z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam sernik na zimno z czereśniami i galaretką. Sezon na czereśnie w pełni i jak tu nie zrobić pysznego ciasta.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód sernika:
    herbatniki - 200 g
    masło - 100 g
    masa serowa:
    ser biały - 1 kg
    śmietana 12% - 250 g
    cukier puder - 130 g
    cukier waniliowy - 1 opak
    woda gotowana - 0,5 szkl
    żelatyna - 25 g
    Wierzch sernika:
    galaretki malinowe - 2 opak
    woda gotowana - 700 g
    Dodatkowo:
    czereśnie - 500 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić.
    Herbatniki zmiksować w blenderze, dolać masło, dobrze wymieszać.
    Wyłożyć herbatniki zmiksowane na dno formy wymiary tortownicy (26 cm), dobrze docisnąć, odstawić do lodówki.
    Czereśnie opłukać, osączyć na sicie, wydrylować.
  • 2. Masa serowa:
    Żelatynę rozpuścić w gotowanej wodzie, nie gotować, lekko ostudzić.
    Ser przełożyć do miksera, dodać wszystkie składniki, zmiksować z żelatyną.
    Czereśni trochę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą serową.
  • Sernik z czereśniami 3. Wyłożyć masę na herbatniki, schłodzić w lodówce.
    Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
    Pozostałe czereśnie ułożyć na masie serowej, zalać je galaretką, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować