Sernik z czekoladową nutą

0 (0 ocen)

Nietypowy ale bardzo smaczny sernik.

Składniki:


  • SPÓD :
    150 g margaryny do pieczenia
    2 łyżki kakao
    250 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    ( dodatkowo 2 łyżki bułki tartej )

    MASA SEROWA :
    1 kg serka waniliowego do serników
    5 wiejskich jajek
    4 łyżki cukru
    2 łyżki syropu trzcinowego
    1 szk naturalnego jogurtu
    2 budynie waniliowe ( po 35 g )
    1 szczypta soli
    60 g gorzkiej czekolady

    LUKIER :
    1 szk cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    40 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD :
    Składniki na spód umieścić w misce i połączyć składniki mikserem.
    Potem wyjąć ciasto na blat, zagnieść je i wylepić ciastem formę o wymiarach 21 x 25 cm ( mierząc dno blaszki ) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wierzch posypać bułką tartą.
  • 2.
    MASA SEROWA :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Do żółtek wsypać cukier, dodać syrop trzcinowy i ubić na puszystą masę.
    Następnie dodać jogurt a potem serek i budyń.
    Na koniec ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli.
    Do masy serowej dać trochę piany, delikatnie wymieszać, następnie dodać resztę piany i zetrzeć na tarce czekoladę.
    Masę serową wymieszać i wylać na spód.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec sernik około 70 minut.
    Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.
    Zimny wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i polać lukrem sernik.
    Na koniec na sernik zetrzeć na tarce czekoladę.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować