Sernik z czekoladą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Blachę o wymiarach 26 na 36 cm smarujemy masłem.Rozmrożone wiśnie odcedzamy na sicie.
2.Masa czekoladowa:
Do garnka wrzucamy kostkę masła,dolewamy wodę,wsypujemy cukier i kakao,zagotowujemy.Odstawiamy do ostygnięcia.Czekolady z połową kostki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.as
3.Masa serowa:
W misce miksera ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym,oraz kartoflanką.Dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę ser biały.Ucieramy na gładką masę.
4.Do masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i sól.Wbijamy jajka,dobrze wszystko mieszamy.Dolewamy rozpuszczone czekolady.
5.2/3 masy czekoladowej wylewamy na blachę,na to wykładamy masę serową,pozostałą masę czekoladową kładziemy łyżką robiąc kleksy,widelcem rozprowadzamy na całości tworząc mozaikę.Na wierzchu rozkładamy wiśnie,pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Komentarze