Sernik na kruchym spodzie z cytrynowym lukrem. Proty, orzeźwiający, po prostu pyszny.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki
3 łyżki drobnego cukru
200 gram masła
5 żółtek
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera - u mnie z wiaderka
100 gram masła
3/4 szklanki drobnego cukru
2 jajka
2 budynie śmietankowe
sok z połowy z cytryny
Lukier cytrynowy:
sok z połówki cytryny
pół szklanki cukru pudru
Sernik z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto kruche:
Mąkę, proszek do pieczenia, zimne, drobno pokrojone masło, żółtka i szczyptę soli połączyć i szybko zagnieść. Większą część ciasta wyłożyć na blaszce i dokładnie ugnieść palcami (również po bokach blaszki), mniejszą część zostawić na kruszonkę na wierzch sernika .
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. i podpiec nasze kruche ciasto przez ok.10 minut.
2.Masa serowa- składniki powinny być w temp.pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajka i dalej miksować. Na koniec dodać ser, 2 budynie i sok z cytryny. Wszystko krótko zmiksować już tylko do połączenia się składników.
Na podpieczony i wystudzony spód wylać masę serową i zetrzeć albo pokruszyć pozostałą część ciasta.Wstawić do piekarnika i piec w temp.175 st. około 70 minut. Wyłączyć piekarnik i w lekko otwartym piekarniku studzić sernik.
Po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem cytrynowym i wstawić do lodówki. Sernik jest zwarty, ciężki, najlepszy po kilku godzinach w lodówce.
Komentarze