Przepyszny! Jego smak bardzo pozytywnie zaskoczył mnie i moją rodzinę. Kasza jest delikatnie wyczuwalna jedynie w strukturze, sernik jest kremowy, lekko słodki, przełamany kwaskową żurawiną. Polecam!
Składniki:
Spód:
120 g ciastek owsianych
30 g masła
Masa serowa:
600 g twarogu mielonego
100 g śmietana 30%
3 jajka
40 g budyniu waniliowego
120 g cukru
Oraz:
100 g białej kaszy gryczanej
100 g żurawiny świeżej
Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę ugotować w niewolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Spód: ciasteczka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować na okruchy. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać okruchy do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Masa serowa: do miski wrzucić twaróg, dodać kremówkę, cukier i budyń. Wymieszać.
Wbić jajka i zmiksować masę na niskich obrotach aby składniki się połączyły.
Żurawinę umyć, osuszyć dokładnie. Rozsypać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na dno wstawić blaszkę z wrzątkiem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze godzinę. Wystudzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze