Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną

0 (0 ocen)

Przepyszny! Jego smak bardzo pozytywnie zaskoczył mnie i moją rodzinę. Kasza jest delikatnie wyczuwalna jedynie w strukturze, sernik jest kremowy, lekko słodki, przełamany kwaskową żurawiną. Polecam!

Składniki:


  • Spód:
    120 g ciastek owsianych
    30 g masła
    Masa serowa:
    600 g twarogu mielonego
    100 g śmietana 30%
    3 jajka
    40 g budyniu waniliowego
    120 g cukru
    Oraz:
    100 g białej kaszy gryczanej
    100 g żurawiny świeżej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę ugotować w niewolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
    Spód: ciasteczka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować na okruchy. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać okruchy do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

    Masa serowa: do miski wrzucić twaróg, dodać kremówkę, cukier i budyń. Wymieszać.

    Wbić jajka i zmiksować masę na niskich obrotach aby składniki się połączyły.

    Dodać wystudzoną kaszę gryczaną, wymieszać dokładnie. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową.

    Żurawinę umyć, osuszyć dokładnie. Rozsypać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na dno wstawić blaszkę z wrzątkiem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze godzinę. Wystudzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować