Sernik z białą czekoladą

4.94 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem białej czekolady na ciasteczkowym spodzie

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    100 g masła
    180-200 g kakaowych herbatników
    Składniki na masę serową:
    800 g twarogu (może być z wiaderka)
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    200 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.94 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję spód ciasta. Masło rozpuszczam, ciastka kruszę lub mielę i mieszam z masłem. Spód wykładam do tortownicy 20-22 cm (tortownicę możecie wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne ), rozprowadzam równomiernie i wstawiam do lodówki.
  • 2. Następnie przygotowuję masę serową. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
    Twaróg mielę (twaróg z wiaderka jest gotowy do użycia). Jajka ucieram z cukrem, zmniejszam obroty miksera do minimum, dodaję twaróg, śmietanę, a na koniec stopioną czekoladę i mieszam.
    Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 65 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 10 minut.
    Sernik najlepszy jest kolejnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować