Sernik z bezą orzechową

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny sernik na orzechowym spodzie z orzechową bezą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    100 g mąki
    50 g mielonych orzechów
    50 g cukru pudru
    50 g masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 żółtko

    Masa serowa:
    500 g białego mielonego sera z wiaderka (nie wiem czy to istotne, ale dałam ser firmy Zott- to nie reklama!)
    120 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka lekko zaokrąglona budyniu śmietankowego w proszku
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 jajko
    2 żółtka

    Beza orzechowa:
    3 białka
    100 g cukru pudru
    100 mielonych orzechów
    1 bardzo płaska łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto orzechowe Desery Beza

Sernik z bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na spód: Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C.

    Masa serowa:
    Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko i śmietankę, bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.

    Beza orzechowa:
    Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i mielone orzechy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować