Delikatny sernik na orzechowym spodzie z orzechową bezą.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g mielonych orzechów
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Masa serowa:
500 g białego mielonego sera z wiaderka (nie wiem czy to istotne, ale dałam ser firmy Zott- to nie reklama!)
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka lekko zaokrąglona budyniu śmietankowego w proszku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żółtka
Beza orzechowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 mielonych orzechów
1 bardzo płaska łyżka mąki pszennej
Sernik z bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na spód: Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C.
Masa serowa:
Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko i śmietankę, bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Beza orzechowa:
Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i mielone orzechy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Komentarze