Dziś proponuję w wersji z wiśniami pyszny dwukolorowy wiśniowo-śmietankowy sernik na zimno. Proporcje na tortownicę o średnicy 22cm.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
100 g maślanych herbatników
60 g masła
masa serowa:
1kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
200ml śmietany 36%
3/4 szkl drobnego cukru
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
1,5 szklanki wiśni (u mnie mrożone)
Sernik wiśniowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
3.Wiśnie zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki. Do drugiej dodać wiśnie i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylać wiśniową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Komentarze