Sernik wiśniowo-śmietankowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś proponuję w wersji z wiśniami pyszny dwukolorowy wiśniowo-śmietankowy sernik na zimno. Proporcje na tortownicę o średnicy 22cm.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasteczkowy spód:
    100 g maślanych herbatników
    60 g masła

    masa serowa:
    1kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
    200ml śmietany 36%
    3/4 szkl drobnego cukru
    3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
    1,5 szklanki wiśni (u mnie mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik wiśniowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
  • sernik 3. Wiśnie zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki. Do drugiej dodać wiśnie i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylać wiśniową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować