Sernik wiedeński - puszysty i wilgotny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie wilgotny i puszysty sernik, dosłownie rozpływa się w ustach :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5kg twarogu sernikowego
    - 8 jajek
    - 125g masła lub margaryny
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 szkl cukru
    - 1 duży cukier waniliowy z wanilią
    - kilka kropli olejku zapachowego

Sernik wiedeński - puszysty i wilgotny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na puszystą masę. Dodać ser i miksować. Na koniec dodać mąki i olejek zapachowy.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
    Przełożyć do tortownicy 27cm i piec w temperaturze 180°C przez co najmniej 1,5h. Po upieczeniu zostawić na trochę w uchylonym lekko piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy