SERNIK WIEDEŃSKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepszy i najbardziej ulubiony sernik prze moją rodzinę.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - 300 g mąki
    - 200 g masłą lub margaryny
    - 100g cukru pudru
    - 2 zółtka
    - szczypta soli

    MASA SEROWA:
    - 1 kg twarogu
    - 2 op. cukru waniliowego
    - 2 budynie śmietankowe
    - 400 g cukru pudru
    - 300 g roztopionego masła
    - 10 jajek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK WIEDEŃSKI 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, szczyptę soli, do środka wbić żółtka. Nożem wymieszać żółtka z resztą składników. Następnie dodać pokrojone zimne masło lub margarynę i wszystko razem posiekać nożem. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę.
    Aby nie zrobił się zakalec posypuję kruche ciasto odrobiną wiórków kokosowych i kakao.

    Żółtka utrzeć z cukrami do białości. Dodać ser, stopione i ostudzone masło oraz wsypać budynie.
    Białka ubić na sztywno i dodać do masy .

    Piec ok. 50 minut w 180*.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.99 (146 ocen)

sernik jak ptasie mleczko

4.49 (148 ocen)

Sernik wiedeński

To może cię zainteresować