SERNIK WIEDEŃSKI

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty , a zarazem kremowy, idealnie gładki, delikatny i obłędny w smaku!

Każdy z przyjemnością skusi się na dodatkowy kawałek – gwarantuję!

A sernik wiedeński jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję!

Nie tylko na Święta!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ser biały 3-krotnie zmielony – 1 kg
    * masło – 200 g
    * jajko – 6 szt
    * cukier – ok. 300 g
    * cukier wanilinowy – 1 op
    * budyń waniliowy z cukrem – 2 op
    * skórka cytrynowa – 1 łyżka
    * bułka tarta – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

    Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową. Ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser.

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

    Przelewamy do natłuszczonej i delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm ) i pieczemy 60 min w nagrzanym do 200C piekarniku.

    W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy, że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ). Studzimy w uchylonym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.99 (146 ocen)

sernik jak ptasie mleczko

4.49 (148 ocen)

Sernik wiedeński

To może cię zainteresować