sernik wiedeński....

4.46 (158 ocen)

..100% sera w serniku bez żadnego spodu.

Składniki:

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego (u mnie z wiaderka)
    6 jajek
    125 g miękkiego masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
    laska wanilii bądź aromat waniliowy
    1 szklanka cukru
    bakalie według uznania (u mnie tym razem rodzynki)
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę/budyń, ziarenka z wanilii bądź aromat, i na koniec bakalie.
  • 2. Z białek należy ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy. Sernik przekładamy do tortownicy (średnica 24cm)
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową żeby sernik pozostał jasny. .
  • 4. Sernik czasem lubi opadać po upieczeniu mój za wiele nie opadł ale za to w jednym miejscu pękł. Dlatego najlepiej jest go studzić przy lekko uchylonym piekarniku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować