Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na białą puszystą masę razem z cukrem. Wbijać pojedyńczo jajka, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać stopniowo twaróg, dalej miksując. Dodać budyń, przesianą mąkę, ekstrakt z pomarańczy, skórkę i ziarenka wanilii, zmiksować.
Wylać masę serową do tortownicy o średnicy ok. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
Nagrzać piekarnik na 170 stopni C, gdy włożymy ciasto od razu zmniejszyć do 150 stopni C i piec ok. 1,5 godziny na termoobiegu.
2.Czekoladę połamaną w kosteczkę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce postawionej nad gotującą się wodą w rondelku). Wymieszać do połączenia się składników i lekko ostygniętą polać ciasto.
Porady
UWAGA!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Komentarze