Sernik Wiedeński

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Sernik idealny jako deser po niedzielnym obiedzie bądź na świąteczny stół

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg twarogu sernikowego
    100 g masła
    1 szklanka cukru drobnego do wypieków bądź cukru pudru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 laska wanilii
    1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
    dodatkowo: skórka kandyzowana z pomarańczy

    Polewa:

    100 g czekolady gorzkiej
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na białą puszystą masę razem z cukrem. Wbijać pojedyńczo jajka, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać stopniowo twaróg, dalej miksując. Dodać budyń, przesianą mąkę, ekstrakt z pomarańczy, skórkę i ziarenka wanilii, zmiksować.

    Wylać masę serową do tortownicy o średnicy ok. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.

    Nagrzać piekarnik na 170 stopni C, gdy włożymy ciasto od razu zmniejszyć do 150 stopni C i piec ok. 1,5 godziny na termoobiegu.
  • 2. Czekoladę połamaną w kosteczkę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce postawionej nad gotującą się wodą w rondelku). Wymieszać do połączenia się składników i lekko ostygniętą polać ciasto.

Porady

UWAGA!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować