Sernik Wenus

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Sernik na zimno z naturalnym serkiem homogenizowanym jest bardzo delikatny, ma konsystencję ptasiego mleczka.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    9 jajek
    9 łyżek cukru
    10 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa serowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    300 g serka naturalnego homogenizowanego
    2 galaretki cytrynowe
    1 Śnieżka

    Posypka kokosowa:
    10 dag masła
    15 dag wiórków kokosowych
    10 dag cukru

    Ponadto:
    słoiczek dżemu morelowego

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru wanilinowego

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Sernik wenus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt przepołowić i nasączyć ponczem.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i zostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Składniki na posypkę włożyć do rondelka, smażyć do zrumienienia, ostudzić.
  • 4. Śmietankę ubić ze Śnieżką, dodać serek oraz tężejącą galaretkę, zmiksować i wylać na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą częścią placka.
  • 5. Wierzch ciasta posmarować dżemem morelowym i posypać zrumienionym kokosem. Ciasto schłodzić.

Porady

Wierzch biszkoptu warto zdjąć po delikatnym nasączeniu, aby warstwa dżemu nie oddzielała się od ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować