Sernik warszawski

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszny, delikatny sernik na cieście z dużą dozą bakalii.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag masła
    25 dag cukru pudru
    4 żółtka
    3,5 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa serowa:
    1 kilogram sera w wiaderku
    1/2 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki cukru kryształu
    20 dag masła
    4 żółtka
    8 białek
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    olejek śmietankowy
    garść suszonej żurawiny
    garść moreli suszonej
    garść mieszanki keksowej

    bułka tarta
    masło

Sernik warszawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę.

    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąkę ziemniaczaną i ser. Ciągle miksować. Wlać olejek śmietankowy. Białka ubijać na puszystą pianę dodając stopniowo cukier. Do masy serowej dodać namoczone wcześniej owoce, odsączone i posypane mąką. Morele należy drobno pokroić. Pianę połączyć delikatnie z masą serową. Nie musi być dokładnie. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód blaszki wysypać pół kruszonki, docisnąć, wlać masę serową i posypać resztą kruszonki. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy