Około 18 herbatników na spód
Masa serowa:
1 kg sera
200 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa truskawkowa:
500 g truskawek+ do dekoracji
400 ml śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe
Sernik waniliowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 18x28 wyłożyć papierem, następnie ułożyć herbatniki. Masa serowa: zmiksować śmietanę z cukrem, jajkami, ekstraktem i mąką ziemniaczaną. Dodać twaróg mielony (użyłam z wiaderka). Zmiksować. Masę wylać na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 45 minut. Wyjąć, wystudzić i schłodzić w lodówce. Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Przestudzić. 400 ml śmietany ubić na sztywno. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać śmietanę i galaretkę, zmiksować i gdy zacznie tężeć wyłożyć na sernik. Wyrównać i schłodzić. Pokroić w kwadraty i podawać udekorowane świeżymi truskawkami
Komentarze