Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

0 (0 ocen)

Sezon rabarbarowy w pełni,z czego bardzo się cieszę.Na Dzień Matki postanowiłam zrobić delikatny,waniliowy serniczek z pysznym wytrawnym musem rabarbarowym.Chociaż nie wiem,czy do końca można nazwać to sernikiem,raczej bardziej pasuje tu waniliowe,ptasie mleczko.

Składniki:

  • 300 g ciastek degistive
    60 g masła
    1 kg sera wiaderkowego *
    1 laska wanilii
    125 ml śmietanki kremówki
    200 g drobnego cukru
    2 czubate łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    Mus rabarbarowy:
    12 g żelatyny spożywczej
    600 g rabarbaru
    130 cukru
    1/3 szklanki gorącej wody
    opcjonalnie skoncentrowany sok z czerwonych owoców lub czerwony barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszymy w blenderze.Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".Masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dociskając do spodu.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Ser dokładnie mieszamy z cukrem,śmietaną kremówką i ziarenkami wanilii.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.Tak przygotowana masę wylewamy na ciasteczkowy spoód.Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
  • 2. Mus:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy.Najlepiej użyć czerwonej części łodyg.Na dno garnka wlewamy odrobinę wody tak,aby zakryła tylko dno.Wrzucamy rabarbar i dusimy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Kiedy rabarbar zmięknie dodajemy cukier i jeszcze chwilę gotujemy,mieszając.Całość dokładnie blenderujemy na gładką masę.Jeśli nie uzyskaliśmy odpowiedniego koloru możemy dodać 1 łyżeczkę skoncentrowanego soku z czerwonych owoców lub czerwony barwnik.Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu rabarbarowego,dokładnie mieszamy i wylewamy na serowy spód.Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy,najlepiej na całą noc.Dekorujemy bitą śmietaną.

Porady

*użyłam twarogu o smaku waniliowym extra z firmy "Jana".Jest bardzo gęsty i kremowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować