Sernik w 100% naturalny

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jest to pyszny tradycyjny sernik, nie za ciężki nie z puszysty. W mojej rodzinie wszyscy go uwielbiają. Często podaje do niego sezonowe owoce, które świetnie się z nim komponują.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • MASA SEROWA:
    Ser biały półtłusty 1kg
    jajka 6 sztuk
    jogurt naturalny 6 łyżek
    masło kostka
    cukier 1 szklanka(można dodać więcej)
    Podpiek:
    masło 100g
    mąka 3/4 szklanki(zależy od wilgotności mąki)
    cukier 2łyżki
    jogurt naturalny 1łyżka(niepełna)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik w 100% naturalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podpiek:
    Wszystkie składniki rozcieramy rękami do połączenia składników, następnie zawijamy w folię i na ok. 15 min wkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy dopasowujemy kształt do kształtu formy, nakłuwany w kilku miejscach widelcem i podpiekamy w temp. 180 stopni, aż spód się zarumieni
    Masa serowa:
    Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Jajka delikatnie ubijamy dodajemy cukier i jogurt naturalny. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser. Masło rozpuszczamy, gdy przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy do połączenia wszystkich składników.

    Na forę ze zrumienionym podpiekiem wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 45min w 180 stopniach. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylamy i pozwalamy sernikowi delikatnie przestygnąć. Kiedy sernik będzie letni wyjmujemy z piekarnika. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie możemy je podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować