Jest to pyszny tradycyjny sernik, nie za ciężki nie z puszysty. W mojej rodzinie wszyscy go uwielbiają. Często podaje do niego sezonowe owoce, które świetnie się z nim komponują.
1 godz. 15 min
Składniki:
MASA SEROWA:
Ser biały półtłusty 1kg
jajka 6 sztuk
jogurt naturalny 6 łyżek
masło kostka
cukier 1 szklanka(można dodać więcej)
Podpiek:
masło 100g
mąka 3/4 szklanki(zależy od wilgotności mąki)
cukier 2łyżki
jogurt naturalny 1łyżka(niepełna)
Sernik w 100% naturalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podpiek:
Wszystkie składniki rozcieramy rękami do połączenia składników, następnie zawijamy w folię i na ok. 15 min wkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy dopasowujemy kształt do kształtu formy, nakłuwany w kilku miejscach widelcem i podpiekamy w temp. 180 stopni, aż spód się zarumieni
Masa serowa:
Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Jajka delikatnie ubijamy dodajemy cukier i jogurt naturalny. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser. Masło rozpuszczamy, gdy przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Na forę ze zrumienionym podpiekiem wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 45min w 180 stopniach. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylamy i pozwalamy sernikowi delikatnie przestygnąć. Kiedy sernik będzie letni wyjmujemy z piekarnika. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie możemy je podawać.
Komentarze