SERNIK - TRUSKAWKOWA ZEBRA

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno z fakturą zebry. Klasyczny smak połączony z truskawkową nutą to petarda!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/4 kostki masła
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 jajka
    MASA SEROWA:
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietanki 30%
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    10 truskawek
    3 łyżki żelatyny
    100 ml wody
    DEKORACJA:
    truskawki
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik - truskawkowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spod ciasta: Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło
    Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy).

    Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić.

    2 łyżki sera dodać do ostudzonej żelatyny i wymieszać energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostałą część sera i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać.
    Podzielić ciasto na 2 część. Do jednej części dodajemy cukier waniliowy. Do drugiej części zblendowane truskawki. Wymieszać delikatnie.

    Na sam środek ciasta wylać 2 łyżki masy serowej waniliowej. Następnie 2 łyżki masy truskawkowej. Potem znów 2 łyżki waniliowej i znów truskawkowej. Powtórzyć czynność aż do skończenia się oby mas serowych. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.

    Rozpuścić żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać truskawki. Zalać delikatnie galaretką. Wstawić na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować