Sernik snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy. Wykładamy do formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 20 min w temp. 160 C z termoobiegiem lub 180 C bez termoobiegu.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
2.Masa serowa:
Ser rozkręcamy mikserem. Dodajemy kajmak i cukier. Miksujemy. Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę i znów miksujemy.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika, w którym umieszczamy dodatkowo formę z wodą. Pieczemy na początek 170 C - 15 min, później 1h 30 min w 100 C.
3.Dekoracja:
Gdy sernik wystygnie smarujemy go kajmakiem.
Na patelni karmelizujemy cukier z dodatkiem wody. Gdy cukier się rozpuści, wyłączamy gaz, wlewamy śmietankę i mieszamy. Wrzucamy orzeszki i mieszamy z karmelem. Lekko przestudzamy i wykładamy na sernik.
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią sernik.
Komentarze