Sernik pyszny z masą orzechową

0 (0 ocen)

Jego nazwa mówi wszystko co można o nim powiedzieć. Polecam go na różnego rodzaju przyjęcia, goście będą zachwyceni.

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    - 6 jajek
    - 15 dag cukru kryształu
    - 15 dag mąki pszennej
    - 3 łyżki kakao
    - 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Ser:
    - 1kg sera (można też dać 1,20 kg bez zmieniania proporcji pozostałych składników)
    - 30 dag cukru pudru
    - 8 jajek
    - 1 margaryna
    - 2 opakowania cukru waniliowego
    - 2 łyżki kaszy manny.

    Ciasto orzechowe:
    - 15 dag orzechów
    - 4 białka
    - 5 łyżek cukru kryształu.

    Krem:
    - 1/2 litr mleka
    - 2 żółtka (ja daje 4 bo tyle zostaje od ciasta orzechowego)
    - 6 łyżek cukru kryształu
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 margaryna (ja do mas zawsze daje 'margaryna palma z murzynkiem' wydaje mi się najlepsza)
    - do dekoracji np. czekolada starta na tarce, pokrojone orzechy, czarne cukierki do posypania.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik pyszny z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na ser (oprócz białek) należy dokładnie utrzeć ze sobą. Białka ubić na sztywną piane i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
  • 2. Następnie zrobić ciasto ciemne. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać małymi porcjami cukier i ubić. Dodać pojedynczo żółtka, olej nadal ubijać. Na końcu dodać suche składniki dokładnie ze sobą połączone i wymieszać ciasto.
    Ciasto ciemne wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie na ciasto ciemne wykładać wcześniej przygotowany ser. Delikatnie wykładać ser najlepiej łyżką małymi porcjami. Wtedy tworzą się fale w cieście. Widać na zdjęciu.
  • 3. Na końcu należy zrobić ciasto orzechowe. Ubić białka, dodać cukier. Ubić. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Wylać na ciasto w patelni.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w 180 st C.
  • 4. Z mleka odlać 1/3 cześć i dokładnie w niej wymieszać żółtka, cukry i mąki. Pozostałą cześć mleka zagotować, gdy mleko będzie się podnosić dolać to mleko z wymieszanymi składnikami. Ciągle mieszać aby się nie przypaliło gdy zgęstnieje wynieść w chodne miejsce aby przygotowany budyń ostygł.
    Margarynę utrzeć, dodawać porcjami przestygnięty budyń. Dokładnie zmiksować.
  • 5. Kiedy ciasto się upiekło i wystygło wykładamy przygotowany krem. Równo rozsmarowujemy. Posypujemy czekoladą, orzechami, cukierkami. Co kto lubi. Ja proponuję dać ciemną posypkę, wtedy ciasto wygląda elegancko.

Porady

Jeśli ktoś chce można do kremu dodać troszkę wódki (2 łyżki), wtedy krem jest jeszcze lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować