Sernik pomarańczowy (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gdy za oknem coraz zimniej, warto sobie czasem powspominać letnie i słonecznie dni. Doskonałą do tego okazją może być słodki i pachnący pomarańczami sernik. Nie jest to deser pieczony, wiec sporo czasu się przy nim zaoszczędza. Jest to jeden z moich ulubionych serników bez pieczenia. Doskonały zarówno latem, jak i na jesieni. Idealny na spotkania lub uroczystości czy święta. Łatwo go przygotować i nie jest trudny.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera półtłustego
    450 ml wody
    400 g mandarynek w syropie
    250 g serka brzoskwiniowego
    200 g biszkoptów okrągłych
    150 g cukru pudru
    60 g galaretki pomarańczowej
    40 g żelatyny w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik pomarańczowy (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser półtłusty mielimy. Mandarynki odsączamy z syropu. Syrop zostawiamy. W 50 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę. Do zmielonego sera dodajemy cukier puder i serek brzoskwiniowy. Do masy dodaje również połowę syropu pozostałego z mandarynek. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewam. Dodaje wolnym strumieniem do masy serowej. Mieszam. Na dnie tortownicy układam biszkopty. Wylewam masę serową. Chłodzę w lodówce prze co najmniej dwie godziny. Na wierzchu układam mandarynki. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam ostrożnie na wierzch ciasta. Chłodzę co najmniej dwie godziny, a najlepiej cała noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować