Sernik orzechowy

4.48 (146 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto orzechowe połączone z sernikiem,i do tego przepyszna masa-to jest to co tygryski lubia najbardziej...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:Blacha 26/37
    -6 jaj
    -trzy czwarte szkl cukru
    -1 szkl mielonych włoskich orzechów
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej wspypac do szklanki i dopełnić mąką tortową
    -1 łyzeczka proszku
    -pół margaryny


    Ser:
    -1 kg sera( ja daje pół tłusty)
    -20 dag cukru
    -pół kostki rozpuszczonej margaryny
    -5 jaj
    -2 budynie smietanowe


    Krem:
    -3 łyzki mąki tortowej
    -3łyzki maki ziemniaczanej
    -3łyzki cukru
    --3żółtka
    -pół litra mleka
    -kostka masła


Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:
    Ubić piane z cukrem,podac pojednym zółtku.Mąki wymieszac z proszkiem i orzechami.Wsypac powoli do wczesniejszej piany i delikatnie wymieszac.na koniec dodac roztopioną chłodną margaryne.Placek upiec.Przekroic na połowe.Piec w temp 180stopni ok 30 min,do suchego patyczka.
  • 2. Ser:
    Żółtka ucieramy z cukrem.Nastepnie dodajemy ser,budynie.Na koniec dodajemy ubitą piane z tych 5 jajek i delikatnie mieszamy łyzka.Pieczemy w 180 stopniach ok 1godz.Wszystko zależne od piekarnika.
  • 3. Masa:
    Odlewamy szklanke mleka a reszte gotujemy.W szklane zimnego mleka mieszamy mąke,cukier i żółtka i wlewamy do gotującego sie mleka.Gdy masa wystygnie zmiksujemy z masłem.
  • 4. Składanie ciasta:
    Połowe ciasta orzechowego-połowa kremu-ser w całości-krem-ciasto orzechowe.Całośc mozna pokryc delikatnie masa i posypac zmielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować