Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Ubić piane z cukrem,podac pojednym zółtku.Mąki wymieszac z proszkiem i orzechami.Wsypac powoli do wczesniejszej piany i delikatnie wymieszac.na koniec dodac roztopioną chłodną margaryne.Placek upiec.Przekroic na połowe.Piec w temp 180stopni ok 30 min,do suchego patyczka.
2.Ser:
Żółtka ucieramy z cukrem.Nastepnie dodajemy ser,budynie.Na koniec dodajemy ubitą piane z tych 5 jajek i delikatnie mieszamy łyzka.Pieczemy w 180 stopniach ok 1godz.Wszystko zależne od piekarnika.
3.Masa:
Odlewamy szklanke mleka a reszte gotujemy.W szklane zimnego mleka mieszamy mąke,cukier i żółtka i wlewamy do gotującego sie mleka.Gdy masa wystygnie zmiksujemy z masłem.
4.Składanie ciasta:
Połowe ciasta orzechowego-połowa kremu-ser w całości-krem-ciasto orzechowe.Całośc mozna pokryc delikatnie masa i posypac zmielonymi orzechami.
Komentarze