Sernik na zimno z truskawkami

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik na zimno z truskawkami i czekoladą jest idealny na gorące letnie dni.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (150g)
    do nasączania biszkoptów:
    3/4 szklanki wody,
    1 łyżka likieru amaretto lub rumu
    1 łyżeczka cukru
    Masa serowa:
    1kg sera twarogowego z wiaderka
    3/4 szklanki cukru pudru,
    1 cukier wanilinowy
    kilka kropli aromatu waniliowego
    4 łyżeczki żelatyny
    250 ml śmietanki 30%
    Ponadto:
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    2 galaretki truskawkowe
    ok. 700 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę o wym. 24x24 cm wyłożyć pergaminem. Wodę połączyć z cukrem i likierem, maczać w niej biszkopty i układać w foremce.
  • 2. Truskawki umyć i pokroić na połówki.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić.
    Czekoladę pokroić w kostkę.
  • 4. Ser z miksować z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i śmietanką. Dodać czekoladę i wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać do masy serowej. Wymieszać, dodać truskawki (część truskawek zostawić na wierzch) i wylać na biszkopty. Pozostałe truskawki lekko powciskać w masę serową. Schłodzić.
  • 5. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować