Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszna sernik

  • 35 min

Składniki:

  • 1 duże opakowanie maślanych herbatników ( z biedronki)
    1 duże opakowanie kakaowych herbatników ( z biedronki)
    6 opakowanie serek homogenizowane waniliowe -150g (danio lub Tutti)
    2-3 łyżki żelatyny
    około 1 szkl cukru pudru
    1 kostka margaryny KASIA lub PALMA
    1 szkl, mleka
    ponad 1 kg świeże truskawki
    2 opakowanie galaretka o smaku truskawkowym

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Przygotuj spód: herbatniki rozkrusz (za pomocą tłuczka lub malaksera), dodaj roztopione masło, wymieszaj i otrzymaną masą wylep dno i brzegi wyłożonej papierem blachę do pieczenia formy 25x40 i wstawić do lodówki na pół godziny..
    -Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść we wrzącym mleku, ostudzić.
    - Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawaj porcjami serek i przestudzoną żelatyną. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód pół masę a potem układać truskawki na pół a reszta masa dolać i wyrównać a znowu układać truskawki i wstawić do lodówki na godziny..
    -galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzącej wody ostawiamy do stężenia. Zalewamy tężejącą galaretką na truskawką... wstawić do lodówki po kilku godzin

Porady

może być inne owoce..

Komentarze

Podobne przepisy