Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-Przygotuj spód: herbatniki rozkrusz (za pomocą tłuczka lub malaksera), dodaj roztopione masło, wymieszaj i otrzymaną masą wylep dno i brzegi wyłożonej papierem blachę do pieczenia formy 25x40 i wstawić do lodówki na pół godziny..
-Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść we wrzącym mleku, ostudzić.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawaj porcjami serek i przestudzoną żelatyną. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód pół masę a potem układać truskawki na pół a reszta masa dolać i wyrównać a znowu układać truskawki i wstawić do lodówki na godziny..
-galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzącej wody ostawiamy do stężenia. Zalewamy tężejącą galaretką na truskawką... wstawić do lodówki po kilku godzin
Komentarze