Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

biały sernik z czerwonym sosem truskawkowym to moja propozycja na Walentynki.

  • 60 min

Składniki:


  • 600 gram sera (twaróg) półtłustego
    połowa kostki masła
    1 szklanka śmietany kremówki
    2/3 szklanki cukru-pudru
    olejek waniliowy
    galaretka cytrynowa
    garść rodzynek
    skórka pomarańczowa gotowa - połowa opakowania
    garść orzechów włoskich
    połowa paczki płatków migdałowych
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    gaza lub cienka pieluszka
    truskawki (świeże lub mrożone miksujemy blenderem na mus)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, z jedną korektą - bierzemy połowę wody mniej, niż mówi instrukcja: galaretka musi dobrze stężeć
  • 2. ser mielimy 5 razy ( ja korzystam z wyciskarki, bardzo szybko to robię)
  • 3. rodzynki zaparzam wrzątkiem, zalewam spirytusem, śliwowicą lub innym alkoholem zostawiam na 1 godzinę minimum, najlepiej na kilka godzin
  • 4. orzechy kroję na mniejsze średnie cząstki, gotuję 1 minutę w małym garnuszku, po odcedzeniu, przekładam na patelnię i beztłuszczowo prażę, studzę
  • 5. żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy ( aż cukier nie będzie wyczuwalny)
  • 6. masło ucieramy na gładką masę ( nie może być zimne, wyjęte z lodówki)
    dodajemy do masła ser i pianę z żółtek, miksujemy
    ubijamy śmietanę w osobnym pojemniku
  • 7. galaretkę wyjmujemy z naczynia, w którym stężała, kroimy zastałą galaretkę na średnią kostkę
    dodajemy do zmiksowanej masy wszystkie bakalie, olejek waniliowy, pokrojoną galaretkę, ubitą śmietanę - delikatnie mieszamy
  • 8. przekładamy gotową masę serową z bakaliami do cedzaka, w którym mamy rozłożoną gazę. Na gazę nakładamy coś bardzo ciężkiego np. moździerz. Taką konstrukcję wkładamy do lodówki. Podobno najlepiej na kilkanaście godzin, moja pascha była w lodówce 10 h i była jeśli chodzi o konsystencję OK (sernik tężeje, a zbędny płyn z sernika wypływa).
  • 9. Dekorujemy, możemy kroić na plastry otrzymany sernik, ale możemy też formować dowolne kształty z otrzymanej stężałej masy serowej :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować