sernik na zimno z musem truskawkowym

4.5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Pyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja jednak (ze względów zdrowotnych) wybrałam opcję z delikatnym olejowym spodem i samodzielnie przygotowanym twarogiem.

***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza śmietanę i tłusty nabiał, dlatego mój sernik na zimno przygotowałam tylko z lekkiego, domowego twarogu i naturalnego, chudego jogurtu. Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, stąd w cieście znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)

    składniki na masę serową:
    1 kg twarogu (użyłam domowego)
    200 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny

    składniki na mus truskawkowy:
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Sernik na zimno z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
    Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, jogurt i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała.
    Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość przecieram przez sitko, dopełniam wodą do 1 litra. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Truskawki Twaróg Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować