Sernik na zimno z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepszy na upalne dni. Mocno truskawkowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag sera trzykrotnie mielonego
    0,5 szkl cukru
    200 ml słodkiej śmietany (w kubeczku)
    4 żółtka
    0,5 małego opakowania okrągłych biszkoptów
    1kg truskawek
    1/3 szkl cukru do truskawek
    4 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka cytrynowa + 1 łyżka
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Mus Musy

Sernik na zimno z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy po łyżce sera, sok z cytryny. Żelatynę i galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzątku, studzimy i wlewamy do masy serowej. Jeszcze chwilę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki aby stężał. 0,5 kg truskawek miksujemy z cukrem, mieszamy z rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku żelatyną. Wykładamy na masę serową. Znowu wstawiamy do lodówki, do stężenia. Z 0,3 kg truskawek , 2 łyżek cukru i 1 łyżki soku z cytryny i 3 szkl wody gotujemy kompot, odcedzamy i do wywaru dodajemy 2 galaretki truskawkowe. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować