Sernik na zimno z malinami i borówkami

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz. 15 min

sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg sera homogenizowanego (waniliowy lub naturalny)
    1 opakowanie żelatyny
    cukier puder do smaku ok 0,5 szklanki
    sok z 1/2 cytryny
    1 galaretkę agrestową
    1 galaretkę pomarańczową
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    ok. 0,5 kg mrożonych malin i borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tortownicę o średnicy 28 cm
    1. Rozpuścić galaretkę agrestową w 1,5 szklanki wody, przelać na szeroki talerz i zostawić do zastygnięcia.
    2. W drugim talerzu rozpuścić galaretkę pomarańczową również w 1,5 szklanki wody i odstawić do zastygnięcia.
    3. Serki homogenizowane przełożyć do wysokiej miski i wymieszać mikserem. Dodać cukier puder do smaku i sok z cytryny. Miksować.
    4. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.
    5. Do przygotowanych serków dodać ostrożnie rozpuszczoną w połowie szklanki wody żelatynę ciągle miksując.
    6. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę ,wymieszać łyżką i przełożyć masę do tortownicy wyłożonej okrągłymi biszkoptami.Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    7. 2 galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 0,5l wody. Do gorącej galaretki włożyć zamrożone owoce. Kiedy galaretka z owocami zacznie gęstnieć, wyłożyć ja na masę serową i wstawić całość do lodówki.

Porady

Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej aby można je było pokroić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować