1,5 kg sera homogenizowanego (waniliowy lub naturalny)
1 opakowanie żelatyny
cukier puder do smaku ok 0,5 szklanki
sok z 1/2 cytryny
1 galaretkę agrestową
1 galaretkę pomarańczową
2 galaretki o smaku owoców leśnych
ok. 0,5 kg mrożonych malin i borówek
Sernik na zimno z malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na tortownicę o średnicy 28 cm
1. Rozpuścić galaretkę agrestową w 1,5 szklanki wody, przelać na szeroki talerz i zostawić do zastygnięcia.
2. W drugim talerzu rozpuścić galaretkę pomarańczową również w 1,5 szklanki wody i odstawić do zastygnięcia.
3. Serki homogenizowane przełożyć do wysokiej miski i wymieszać mikserem. Dodać cukier puder do smaku i sok z cytryny. Miksować.
4. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.
5. Do przygotowanych serków dodać ostrożnie rozpuszczoną w połowie szklanki wody żelatynę ciągle miksując.
6. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę ,wymieszać łyżką i przełożyć masę do tortownicy wyłożonej okrągłymi biszkoptami.Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
7. 2 galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 0,5l wody. Do gorącej galaretki włożyć zamrożone owoce. Kiedy galaretka z owocami zacznie gęstnieć, wyłożyć ja na masę serową i wstawić całość do lodówki.
Porady
Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej aby można je było pokroić
Komentarze