Sernik na zimno z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki i płatki pokruszyć, dodać cukier, sól, stopione masło. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 20 cm. Popiec w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 10-15 min. Ostudzić. Przygotować masę serową: ser wymieszać z cukrem, śmietanką, dodać rozbite jagody, połączyć. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szkl. wody, podgrzewać. Przestudzoną dodać do masy. Masę schłodzić ok. 10 min. Następnie, gdy masa lekko stężeje, przełożyć ją na podpieczony spód. Cały czas chłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje ozdobić pozostałymi jagodami i zalać galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl. wody. Chłodzić w lodówce.
Najlepszy na drugi dzień - wyzwanie dla niecierpliwych ;)
Komentarze