sernik na zimno z jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Lekki jak chmurka sernik na zimno. Wzbogacony potężną dawką witamino-jagód. Idealny deser na ciepłe leniwe dni.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • spód:
    100 g herbatników Petit Beurre
    70 g masła
    0,5 szkl. płatków owsianych
    3 łyżki brązowego cukru
    szczypta soli

    Masa serowa:
    500 g twarogu
    250 ml śmietany 30%
    1 szkl. cukru
    łyżeczka cukru wanilinowego
    4 łyżeczki żelatyny
    3 szkl. jagód

    dodatkowo:
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    1 szkl. jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na zimno z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodowy sernik na zimno 1. Herbatniki i płatki pokruszyć, dodać cukier, sól, stopione masło. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 20 cm. Popiec w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 10-15 min. Ostudzić. Przygotować masę serową: ser wymieszać z cukrem, śmietanką, dodać rozbite jagody, połączyć. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szkl. wody, podgrzewać. Przestudzoną dodać do masy. Masę schłodzić ok. 10 min. Następnie, gdy masa lekko stężeje, przełożyć ją na podpieczony spód. Cały czas chłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje ozdobić pozostałymi jagodami i zalać galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl. wody. Chłodzić w lodówce.

    Najlepszy na drugi dzień - wyzwanie dla niecierpliwych ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować