Sernik na zimno z brzoskwiniami na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno z gotowanego sera idealny na upalne dni,łatwy w przygotowaniu a do tego bardzo dobry.Każde owoce do niego pasują,ja zrobiłam go z brzoskwiniami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT

    4 jajka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA SEROWA

    7 jajek
    2 l mleka
    1/4 kubka śmietany 18%
    25 dkg cukru pudru
    cukier waniliowy
    kostka masła
    dowolne owoce-ja użyłam brzoskwiń
    2 galaretki dowolne-ja użyłam malinowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z brzoskwiniami na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka oddzielić od żółtek.Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodawać po łyżce cukier ciągle ucierając,następnie żółtka,dalej ucierać .Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do białek-wymieszać łyżka drewnianą i wylać na blachę o wym.22/37 wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 20 min w 180 stopniach,
    2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 2. Masa serowa-do garnka wlać mleko,dodać śmietanę i roztrzepane jajka.Gotować na małym ogniu przez dłuższą chwilę ciągle mieszając,aż do powstania sera.Powstały ser odcedzić na sitku i wystudzić.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Dodać zimny ser.Masę wyłożyć na zimny biszkopt,wysypać dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki do stężenia.

Porady

Do masy możemy dodać bakalie.Owoce możemy użyć świeże lub z puszki. Zamiast biszkopta spód możemy wyłożyć herbatnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować