Sernik na zimno z borówkami (jagodami) i bitą śmietaną

5 (166 ocen)

Uczta dla smakoszy serników oraz bitej śmietany i owoców. Przepis własnego pomysłu.

Składniki:

  • Na spód:
    herbatniki (ilość w zależności od wielkości brytfanki)
    Ser
    1 kg sera (może być gotowy do serników, ale najlepszy wiejski)
    2 zółtka
    2 galaretki (dowolnego koloru, ja użyłam cytrynowe)
    2-3 łyżki cukru,
    pół kostki margaryny
    borówki (ilość w zależności od blaszki i upodobań)

    Bita śmietana
    400 ml śmietany kremówki 30%
    2 bite śmietany w proszku
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Sernik na zimno z borówkami (jagodami) i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszymy herbatniki, tak aby przykryły cały spód
  • 2. Ser
    ser jeśli mamy wiejski to mielimy, najlepiej 2 razy wtedy jest gładki, a jeśli gotowy to nic nie musimy robić
    w makutrze ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy margarynę i ucieramy aż się tłuszcz i cukier rozetrze, dodajemy ser i ucieramy do połączenia składników.
    galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, gdy przestygnie (nie może stężeć) wlewamy do makutry z serem i wcieramy delikatnie aż składniki się połączą.
    Wykładamy wszystko delikatnie na herbatniki.
    Wkładamy do lodówki, żeby ser zastygł.
  • 3. Gdy ser zastygnie wykładamy na niego borówki
  • 4. do wyższej miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy mikserem ok 5 minut (aż dobrze zgęstnie)
    wykładamy na owoce lekko dociskając żeby weszła między owoce.

    Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • 5. Smacznego!

Porady

Do ciast tego typu (z masą lekko płynną) używam plastikową osłonkę, np. ze skrzynki z winogron, którą wkładam między blachę a spód ciasta, jest wysoka i wiem, że nic mi się nie wyleje poza foremkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować