Sernik na zimno z borówkami

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Sernik ten jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia a przy tym niezwykle smaczny. Borówki i herbatnikowy spód dodają mu wyjątkowości i doskonale się komponują - jednym słowem - pyyycha! :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 20x35 cm:

    około 200 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
    3 łyżeczki żelatyny +
    25 ml zimnej wody
    250 g sera mascarpone
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie waniliowy)
    250 g borówki amerykańskiej
    2 galaretki truskawkowe +
    500 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej z prostymi bokami bądź do tortownicy).
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia (najlepiej miskę z galaretkami włożyć do zimnej wody, by szybciej ostygły).
  • 3. Twaróg przekładamy do miski, ubijamy go mikserem dodając po łyżce mascarpone.
  • 4. Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut a następnie lekko podgrzewamy by rozpuścić żelatynę, na małym ogniu, mieszając – nie zagotowujemy.
  • 5. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitego serka i dokładnie mieszamy. Garnuszek z żelatyną lekko studzimy (np. oblewając zimną wodą) i taką żelatynę wlewamy do sera i dokładnie ubijamy mikserem.
  • 6. Następnie do sera dodajemy -ubijając cały czas mikserem- po łyżce zimnej galaretki (płynnej, nie stężałej).
  • 7. Na końcu dodajemy borówki i mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki.
  • 8. Ciasto wkładamy do lodówki aż ser zastygnie, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować