Sernik na zimno dwukolorowy z musem truskawkowym

4.47 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja rodzinka uwielbia takie ciasta, szczególnie w upalne dni. Warto korzystać ze świeżych owoców, sezon truskawkowy trwa tak krótko!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    250g herbatników,
    150g masła lub margaryny.

    Jasna masa:
    200 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka),
    250 g serka mascarpone,
    szklanka cukru pudru,
    łyżka cukru waniliowego,
    100g białej czekolady,
    2 łyżki śmietany 30%,
    2 łyżki żelatyny,
    100g truskawek.

    Masa truskawkowa:
    400 ml śmietanki 36%,
    500g truskawek (mogą być mrożone),
    szklanka cukru pudru,
    2 łyżki żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Mus Musy

Sernik na zimno dwukolorowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać z herbatnikami i powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, by spód stężał i zrobił się twardy.

    2. Żelatynę zalać 120ml wrzątku, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, by napęczniała, po czym przestudzić, jednak trzeba pilnować, by żelatyna nie zgęstniała, lecz była wciąż płynna.
    Czekoladę wraz ze śmietana stopić na parze, przestudzić.
    Truskawki opłukać, osuszyć i przepołowić.
    Twaróg, serek oraz cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać przestudzoną, płynną czekoladę,krótko zmiksować.
    Stale miksując, na wolnych obrotach, powoli wlewać płynną, przestudzoną żelatynę.
    Na koniec dodać truskawki, delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, by masa nieco stężała.

    3. Żelatynę przygotować tak samo jak do jasnej masy, ostudzić.
    Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować przy pomocy blendera na mus.
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Stale ubijając, na niskich obrotach, powoli wlewać płynną żelatynę. Na koniec dodać mus truskawkowy, delikatnie wymieszać szpatułką.
    Gotową masę truskawkową wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, by masa stężała.
    Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować