Mąż jak zobaczył ten sernik na zdjęciu prosił mnie kilka dni, żebym go zrobiła. Zniknął w jeden wieczór :)
3 godz.
Składniki:
1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
300 g nutelli
400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
puszka brzoskwiń
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sucharki miksujemy w robocie. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.
2.Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.
3.Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową.
Przed podaniem wkładamy na ok 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego :)
Porady
Zamiast brzoskwiń z puszki można użyć świeżych. Do ciasta nadają się także inne sezonowe owoce.
Komentarze