Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mąż jak zobaczył ten sernik na zdjęciu prosił mnie kilka dni, żebym go zrobiła. Zniknął w jeden wieczór :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
    300 g nutelli
    400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
    500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
    3 łyżki cukru pudru
    2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
    puszka brzoskwiń
    2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sucharki miksujemy w robocie. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
    Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.
  • 3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
    Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową.
    Przed podaniem wkładamy na ok 2-3 godziny do lodówki.

    Smacznego :)

Porady

Zamiast brzoskwiń z puszki można użyć świeżych. Do ciasta nadają się także inne sezonowe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować