Sernik na spodzie orzechowym i z cynamonową bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lekki, o ciekawym smaku sernik, który szybko znika z talerzyka. Najlepsze na drugi dzień.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto na spód orzechowy

    3/4 kostki margaryny
    2 żółtka
    2 szkl. mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    1 szkl. mielonych orzechów włoskich
    1-2 łyżek gęstej śmietany

    Składniki na masę serową:

    1 kg sera ( ja użyłam wiaderko gotowego serka biedronkowego)
    2 żółtka
    2 całe jaja
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl oleju
    1 1/2 szkl mleka
    cukier waniliowy
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego (takiego na 0,5 l mleka)

    Składniki na beze cynamonową:

    4 białka
    1/2 szkl cukru ( można dodać więcej)
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na spodzie orzechowym i z cynamonową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:
    Mąkę, cukier posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, kakao, orzechy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Odłożyć na 1 godz do lodówki lub krócej do zamrażalnika. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach do prostokątnej blaszki wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Ciasto równomiernie rozłożyć i delikatnie docisnąć do blachy, aby powstała zwarta masa.
  • 2. Masa serowa
    Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać porcjami ser i dalej mieszać, dodać budyń, mleko, olej i zmiksować na gładką masę. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto w blaszce.
  • sernik 3. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 min. na środkowym poziomie piekarnika.
    Po tym czasie nałożyć na wierzch podpieczonego sernika wyłożyć wcześniej przygotowaną pianę cynamonową i piec ciasto w temp 200 stopni przez jeszcze 15-20 min. Należy pilnować aby piana się zapiekła ale nie przypaliła
  • sernik 4. Beza cynamonowa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać. Wyłożyć pianę na podpieczony sernik.

Porady

Najlepiej jeść na drugi dzień jak już ciasto stężeje i warstwy przesiąkną sobą nawzajem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować