Sernik na spodzie orzechowym i z cynamonową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Mąkę, cukier posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, kakao, orzechy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Odłożyć na 1 godz do lodówki lub krócej do zamrażalnika. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach do prostokątnej blaszki wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Ciasto równomiernie rozłożyć i delikatnie docisnąć do blachy, aby powstała zwarta masa.
2.Masa serowa
Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać porcjami ser i dalej mieszać, dodać budyń, mleko, olej i zmiksować na gładką masę. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto w blaszce.
3.Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 min. na środkowym poziomie piekarnika.
Po tym czasie nałożyć na wierzch podpieczonego sernika wyłożyć wcześniej przygotowaną pianę cynamonową i piec ciasto w temp 200 stopni przez jeszcze 15-20 min. Należy pilnować aby piana się zapiekła ale nie przypaliła
4.Beza cynamonowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać. Wyłożyć pianę na podpieczony sernik.
Porady
Najlepiej jeść na drugi dzień jak już ciasto stężeje i warstwy przesiąkną sobą nawzajem.
Komentarze