Sernik na murzynku

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealne ciasto gdy przyjdą goście i na różne przyjęcia okolicznościowe.Idealny tradycyjny smak.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód ciasta:
    kostka margaryny,
    4 łyżki kakao,
    pół szklanki mleka,
    1 1/2 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 jajka (żółtka oddzielić od białek),
    50 g wiórów kokosowych

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    100 ml kremówki,
    3 jajka,
    100 cukru,
    sok z połowy cytryny,

    Polewa:
    100 ml kremówki,
    60 g gorzkiej czekolady,
    60 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Murzynek Desery

Sernik na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć margarynę,cukier,kakao,mleko-rozpuścić i odstawić do wystudzeniu.Dodać do płynnej masy mąkę,proszek,żółtka,kokos-wymieszać.
    Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z kakaową masą.
    Dno tortownicy 26 cm wyłożyć pergaminem i wylać masę,piec 20 minut w 180 stopniach.

    Do miksera dajemy całe jajka razem z cukrem,miksujemy chwilę.Następnie dodajemy ser i miksujemy.Po chwili dodajemy sok z cytryny a na sam koniec wlewamy kremówkę-miksujemy.

    Po 20 minutach wyciągamy ciasto i rzucamy nim na ziemię 2 razy z wysokości ok 50 cm.Następnie wlewamy szybko masę serowa i wkładamy na kolejne 35 minut do piekarnika.

    Gdy ciasto wstydzi się podgrzewany kremówkę i wkładamy połamane na kawałki czekoladę-mieszamy i gdy osiągnie kremową konsystencję wylewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować