Sernik na kruchym spodzie z bezą

4.5 (190 ocen)

Puszysty i pyszny

Składniki:

  • Spód:
    50dag mąki
    250 dag masła
    20 dag cukru
    4 żółtka

    Ser:
    900 g sera twarogowego zmielonego 3-krotnie
    225 g cukru
    5 jajek
    4 żółtka
    2 łyżki soku z cytryny
    Ekstrakt z wanilii

    Do bezy:
    8 białek
    8 łyżek cukru
    Łyżka mąki ziemniaczanej

    garść migdałów w płatkach
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Beza

Sernik na kruchym spodzie z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód zagniatamy, wkładamy do lodówki do schłodzenia (ok. 30 min)
    Wyjmujemy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem (spód i boki) i pieczemy do lekkiego zezłocenia w 200 st. Wyjmujemy i studzimy.
    Białka na ser ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy chwilę, po czym dodajemy ser i mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy wanilię, cytrynę.
    Białka na bezę ubijamy z cukrem dodajemy mąkę. Najlepiej to zrobić 10 min przed końcem pieczenia.
    Płatki migdała prażymy na suchej patelni, posypujemy cukrem i mieszając cały czas podgrzewamy do roztopienia cukru i wykładamy na papier do pieczenia. Studzimy, kruszymy i mieszamy z białkami.
    Wykładamy na spód, pieczemy na kąpieli wodnej w 180 st przez około 60 minut , po czym wyciągamy wodę i wykładamy ubitą bezę. Podpiekamy w niższej temperaturze (ok. 110st) aż się obsuszy i lekko zezłoci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować