Sernik na herbatnikach z polewą krówkową

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sernik z posmakiem orzechowym, z polewą z masy krówkowej. Najlepszy mocno schłodzony

Składniki:

  • Spód:
    80 g herbatników
    40 g masła
    Masa serowa:
    3 pełne łyżki masła orzechowego
    1 pełna łyżka kremu czekoladowego
    2 łyżki mleka w proszku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru
    100 ml śmietanki 30%
    3 jajka
    0,5 kg twarogu mielonego
    100 g mascarpone
    Polewa:
    150 g masy krówkowej
    50 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na herbatnikach z polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać okruchy, wygładzić. Wstawić do lodówki.

    Masa serowa: do miski wrzucić masło orzechowe, krem czekoladowy, wsypać mleko w proszku, mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać śmietankę, zmiksować całość na gładki krem.

    Następnie wbić jajka, ponownie zmiksować. Wrzucić serek mascarpone i twaróg i zmiksować do połączenia składników.

    Na schłodzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zmniejszyć od razu do 150 stopni i piec godzinę.

    Polewa: masę krówkową i śmietanę zmieszać w miseczce i mieszając podgrzewać w kąpieli wodnej aż się dokładnie połączy, letnia polać lekko przestudzony sernik. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Schować na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować