Sernik miodowo-piernikowy

4.49 (202 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest proste,szybkie i najważniejsze pyszne znika z talerza w mig.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 3 łyżki miodu
    - 1/2 kostki margaryny
    - przyprawa do piernika
    - 2 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2- 3 łyżki śmietany
    - mąka ile zarobi ok. 2, 5 szklanki

    SER:
    - 1 kg sera białego
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - budyń śmietankowy
    - 1/2 szklanki mleka

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    - 1/5 kostki margaryny
    - 1/3 szklanki cukru
    - 2 łyżki mleka
    - 3 łyżki kakao
    - czekolada gorzka ( kilka kostek)
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Desery

Sernik miodowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać na stolnicę, dodać margarynę posiekać nożem, dodać miód, przyprawę jajka, cukier oraz śmietanę. Zarobić ciasto i podzielić na 3 częśći. Rozwałkować i upiec 3 placki. Piec w temp 180 stopni 15- 20 minut.
    2. Ser zmielić ( można użyć sera z wiadereczka już gotowego).
    włożyć do garnka rozetrzeć z żółtkami, dodać ubite białka delikatnie wymieszać. Dać na wolny ogień i podgrzewać do zagotowania, wtedy dodać budyń rozmieszany w mleku i chwilkę gotować aż ser zgęstnieje.
    3. ostudzone placki przekładać gorącym serem.
    4. wierzch polać polewą
    do garnuszka włożyć margarynę wsypać cukier i na wolnym ogniu ciągle mieszając dodać mleko i kakao. gdy się rozpuszczą składniki dodać czekoladę i czekać aż się zagotuje ciągle mieszając chwilkę zaczekać i polać ciasto, posypać kokosem lub kolorową posypką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować