Sernik mascarpone z bananami bez pieczenia

4.5 (177 ocen)

Prosty w wykonaniu sernik z mascarpone oraz białą czekoladą, dodatkami bananów oraz pianką z deserowej czekolady. Bez pieczenia !!!

Składniki:

  • SPÓD
    - 150 g herbatników maślanych
    - 90 g masła

    MASA MASCARPONE
    - 750 g mascarpone
    - 250 g białej czekolady
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżki zimnej wody

    MASA PIANKOWA CZEKOLADOWA
    - 250 ml śmietany 30%
    - 100 g czekolady deserowej
    - 1 jajko
    - 3 łyżki wody gorącej
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżki wody

    Dodatkowo: 3 banany, cytryna oraz posypka płatki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik mascarpone z bananami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i wystudzić. Następnie do blendera wrzucić herbatniki i zmiksować na piasek. Do miseczki wrzucić herbatniki dodać wystudzone masło i całość wymieszać do momentu aż otrzymamy konsystencje "mokrego piasku". Na spód blaszki o wymiarach 24 cm bądź tortownicy wysypujemy masę herbatnikowi i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na 40 min.
  • 2. Banany kroimy w plasterki przekładamy do miseczki i wyciskamy cytrynę całość delikatnie mieszamy aby każdy plasterek był otoczony sokiem. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czekamy aż wystygnie. Do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy na 15 sekund do mikrofali. Czekamy aż żelatyna przestygnie.
    Miksujemy serek mascarpone stopniowo dodając białą czekoladę. Następnie trochę masy dodajemy do żelatyny całość dokładnie mieszamy i wlewamy do masy z serka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Na dno z herbatników układamy połowę pokrojonych bananów a następnie wylewamy masę z serka mascarpone i wstawiamy do lodówki na 30 min do stężenia masy.
  • 4. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy wodę oraz jajko. Odstawiamy do przestygnięcia. Z żelatyną postępujemy tak samo jak za pierwszym razem i również odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Następnie czekoladę. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy - mieszamy a następnie całość przelewamy do masy czekoladowej i krótko miksujemy do połączenia składników.
  • 5. Na masę z mascarpone przekładamy pozostałe banany i wylewamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok 40 min do stężenia. Całość posypujemy płatkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować