sernik królewski z nutką pomarańczy

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Jeden z moich ulubionych serników a zarazem najprostszy, można by powiedzieć, że klasyczny.To taki przepis doskonały na każdą okazję. Dodaję do niego skórkę z pomarańczy, która zupełnie odmienia smak zwykłego sernika.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    150 g masła
    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę serową:
    1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
    5 jajek
    120 ml oleju rzepakowego
    1 szklanka cukru pudru
    skórka otarta z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik królewski z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Sernik można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Nie wymaga on studzenia przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Olej Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować