Sernik królewski z brzoskwiniami

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kruche kakaowe ciasto na zewnątrz i masa serowa z dodatkiem brzoskwiń w środku, do herbatki w sam raz.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g mąki pszennej
    50 g masła
    40 g cukru pudru
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500 g trzykrotnie mielonego twarogu
    3 jajka
    90 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    200 g brzoskwiń z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik królewski z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut, aby łatwiej było zetrzeć ciasto na tarce.

    Twaróg, masło, cukier, budyń i żółtka ucieramy do połączenia, po czym dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy łyżką, a następnie łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek.

    Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy (na tarce o dużych oczkach) połowę schłodzonego ciasta, rozkładamy je równomiernie (nie dociskając!), następnie wylewamy na to masę serową i na wierzch ścieramy resztę ciasta.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.

Porady

Ciasto można przygotować w większej blaszce, np. 25x35 cm, należy wtedy podwoić składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować