Sernik królewski z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut, aby łatwiej było zetrzeć ciasto na tarce.
Twaróg, masło, cukier, budyń i żółtka ucieramy do połączenia, po czym dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy łyżką, a następnie łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek.
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy (na tarce o dużych oczkach) połowę schłodzonego ciasta, rozkładamy je równomiernie (nie dociskając!), następnie wylewamy na to masę serową i na wierzch ścieramy resztę ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.
Porady
Ciasto można przygotować w większej blaszce, np. 25x35 cm, należy wtedy podwoić składniki.
Komentarze